Május 31-ig várják a jelöléseket a Kaffka Margit-díjra. 

kaffka dij

A Kaffka Margit-díj magyarországi, illetve az államhatáron túl (diaszpórában) élő magyar nők és feministák életét, mozgalmait, történelmi és politikai küzdelmeit, nemzetközi kapcsolatait, illetve az ezeket megjelenítő kulturális, irodalmi, képzőművészeti és médiareprezentációkat gender/szexualitás szempontból kutató vagy a nemzetközi feminista elméletek és kutatás eredményeit meghonosító, azokat újragondoló kutatók kiemelkedő teljesítményét elismerő évente odaítélt díj. A díj felhívása itt a leírása pedig itt érhető el.

Dr. Kontha Sándor, intézetünk volt főmunkatársa, életének 89. évében, 2020 január 7-én elhunyt.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy kedves kollégánk, Wehli Tünde, a művészettörténet-tudományok kandidátusa, intézetünk nyugalmazott főmunkatársa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, az európai és magyar kódexművészet és a magyarországi középkori művészet és az ikonográfia nemzetközi jelentőségű kutatója november 18-án, életének 76. évében elhunyt. Emlékét megőrizzük.

Wehli Tunde page 001

 

A szabálytól a képzeletig

 

Az iparoktatás politikai és tárgyi környezete a dualizmus kori Magyarországon

 

A 19. század második felében zajló magyarországi modernizáció és polgárosodás dinamizmusának és eredményességének legfőbb kifejezője a gyors ütemű gazdasági növekedés mellett elsősorban a kultúra és a kulturális intézményrendszer fejlődése. A létrejövő modern polgári oktatási rendszer az általános művelődési igények kielégítése mellett már konkrét társadalmi csoportok elvárásait tükrözte, illetve a gazdasági innováció és a fejlődés igénye hívta életre. Ennek a folyamatnak szerves részeként értelmezhető a modern iparoktatási rendszer kiépülése is, amelyben a 19. századot jellemző nemzetépítési, iparosodási és művészeti törekvések egyaránt összefonódtak. Az iparoktatás területe valójában a korszak széles körben csodált vizuális kultúrájának és ornamentikájának oktatását is magába foglalja.

Az ipariskolák jelentősége aligha túlbecsülhető, ezekben képezték a dualizmus kori építkezések tervezői képességekkel is bíró kivitelezőit: kőfaragókat, épület- és bútorasztalosokat, épületbádogosokat, műlakatosokat és építészeti díszítőkerámiák tervezőit. A dualizmus kori vizuális kultúrát, városképet, belsőépítészetet és tárgykultúrát alapvetően meghatározó történeti és modern formakincs oktatásmódszertana a nemzeti modernizáció programjába illeszkedett.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézete, a Pécsi Tudományegyetem „Oktatás és Társadalom” Neveléstudományi Doktori Iskola és a Károli Gáspár Református Egyetem BTK közös konferenciát szervez, amely a dualizmus kori magyar iparoktatás kutatásának legújabb eredményeit kívánja bemutatni. A konferencia célja, hogy a modern iparoktatás történetét minél több szempontot érvényesítve vizsgálja, így a gazdaság-, társadalom-, illetve művészettörténet megközelítései is helyet kapjanak.

A konferencia elsősorban a középfokú iparoktatás megszervezésének és működésének (oktatás)politikai vonatkozásaira, helytörténeti összefüggéseire, valamint a képzéshez kötődő tárgyak művészettörténeti jelentőségére fókuszálva arra keresi a választ, hogy az adott képzési típus pontosan milyen pozíciót töltött be a dualizmus kori magyar iskolapiacon. Miként befolyásolták az országos politikai és a helyi gazdasági érdekek? Milyen mértékben támaszkodtak a helyi iparos hagyományokra és nyersanyagokra, illetve mennyiben igyekeztek új iparágakat meghonosítani? Milyen eszmék, ideológiai vagy pedagógiai koncepciók mentén szerveződtek az egyes intézmények? Milyen narratív és tárgyi emlékek alapján (re)konstruálható a történetük? A konferencia szervezői elsősorban a fenti témakörökhöz kapcsolódóan várják az előadásokat, de újabb értelmezési lehetőségeknek is teret biztosítanak.

Jelentkezni rövid önéletrajzzal és max. 500 karakteres összefoglalással a szervezők elektronikus elérhetőségein lehetséges:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Jelentkezési határidő: 2019. december 6.

Konferencia helyszíne és időpontja: Budapest, 2020. március  5.

 

Vörös Katalin (PTE BTK)                                                                                               Székely Miklós (BTK MI)

Látkép 2020 Művészettörténeti fesztivál honlap link

Közlemények

 • 2020. január 17.

  Kaffka Margit-díj

  Május 31-ig várják a jelöléseket a Kaffka Margit-díjra.  A Kaffka Margit-díj magyarországi, illetve az államhatáron túl (diaszpórában) élő magyar nők és feministák életét, mozgalmait, történelmi és politikai...
 • 2020. január 17.

  Gyászhír

  Dr. Kontha Sándor, intézetünk volt főmunkatársa, életének 89. évében, 2020 január 7-én elhunyt.
 • 2019. november 21.

  Gyászhír

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy kedves kollégánk, Wehli Tünde, a művészettörténet-tudományok kandidátusa, intézetünk nyugalmazott főmunkatársa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára, az európai és magyar kódexművészet...
 • 2019. október 4.

  Konferencia felhívás: A szabálytól a képzeletig

    A szabálytól a képzeletig   Az iparoktatás politikai és tárgyi környezete a dualizmus kori Magyarországon   A 19. század második felében zajló magyarországi modernizáció és polgárosodás dinamizmusán...
 • 2019. július 9.

  Gyűjteményeink nyári zárva tartása

  A Művészettörténeti Intézet Adattára, Fényképtára és Lexikongyűjteménye 2019 augusztus hónapban zárva tart.  Első kutatási nap: 2019. szeptember  3.

Szakmai partnereink

Our partners

ciha logo

riha logo

Herder Institut logo

inha logo

lengyel logo

krakko logo

LUDWIG logo 2 

IMM logo 

BTM logo