Dr. Alfred Bader 1924–2018

2018 december 23-án, 94 éves korában elhunyt Dr. Alfred Bader, amerikai kémikus, üzletember, a németalföldi művészet, különösen Rembrandt és köre gyűjtője, s e művészekről szóló kutatások elkötelezett és nagyvonalú támogatója.

BaderhalálhirhezKÉP02MBBY7H 1000w 900x583

Alfred Bader magyar gyökerekkel is rendelkezett (édesanyja gróf Serényi Erzsébet). 2009-ben budapesti látogatása alkalmával feleségével együtt adományt tett a Magyar Tudományos Akadémia javára. Az adomány célja, hogy annak évi 18 ezer dolláros keretösszegéből az MTA a rákövetkező hat év folyamán kutatási támogatást nyújtson fiatal magyar művészettörténészek számára. Az MTA elnöke 2010-től évente tavasszal ír ki pályázatokat a „Magyar Tudományos Akadémia – Isabel és Alfred Bader művészettörténeti kutatási támogatás” címmel. Elsősorban a XVII. századi európai festészet és rajzművészet története, illetve az európai reneszánsz és barokk művészet más témakörei, valamint az e korok műalkotásaira irányuló műgyűjtéstörténet témákban lehet pályázni. 2016-tól az MTA számára a kutatási támogatás folyósítását a Bader Philanthropies, Inc., Helen Daniels Bader Fund, Isabel & Alfred Bader Fund biztosítja.

BaderhalálhirhezKÉP01

A támogatást Alfred Bader kérésére kezdettől az MTA Művészettörténeti Kutatóintézete gondozza, néhány éve már az MTA BTK keretei közt. Az MTA elnöke által felkért kuratórium elnöke Galavics Géza művészettörténész, az MTA levelező tagja. Évente két–két fiatal művészettörténész jut közel kétéves időtartamú támogatáshoz, eddig összesen 18-an. Nevük és kutatási témájuk az  alábbi honlapon érhető el:  http://btk.mta.hu/bader/index.php , amely részletesen megismerhető Alfred Bader személye, változatos életútja, kémikusként elért karrierje, a művészetekhez való vonzódása, annak formái, állomásai, az általa támogatott művészettörténeti projektek és azok visszhangja, csakúgy, mint műgyűjteménye. A magyarországihoz hasonló támogatást élveznek csehországi és ausztriai fiatal művészettörténészek is. Az 1945 utáni magyarországi művészet történetében fiatal művészettörténészek ilyen nagyvonalú, folyamatos magántámogatása egyedülálló. Halála egy rendkívüli életutat zárt le, komoly szellemi örökséget és erkölcsi példaadást hagyva maga után.

Galavics Géza