A "hosszú hatvanas évek" kutatócsoport

 

Vezető: Pataki Gábor

Munkatársak: Aknai Katalin, András Edit, Hornyik Sándor, Tatai Erzsébet

Senior munkatárs: Beke László

Külső munkatársak: Andrási Gábor (BTM Budapest Galéria), Branczik Márta (BTM ), Maja és Reuben Fawkes (Translocal Institute, London-Budapest), Jerovetz György (Kieselbach Galéria), Mélyi József (Magyar Képzőművészeti Egyetem), Sasvári Edit (PIM Kassák Múzeum), Székely Katalin (független kurátor), Tímár Katalin (Ludwig Múzeum), Turai Hedvig (független kurátor)

A kutatócsoport 2010-ben (hivatalosan 2011-ben) alakult meg. Célja „a hosszú hatvanas évek"  (1957-1973),  a magyar művészet egyik legizgalmasabb, társadalomtörténeti szempontból is releváns időszakának interdiszciplináris, új metodikai szempontok alapján végzett kutatása.

Eddigi eredmények:

Az NKA támogatásával indított kutatások első eredményeiről az Ars Hungarica 2011/3-as tematikus számában számoltunk be. Előadássorozatot szerveztünk az MTA BTK Történettudományi, Irodalomtudományi Intézetének munkatársai, ill. külső kutatók bevonásával. 2011-ben együttműködési megállapodást kötöttünk a Ludwig Múzeummal, egy a korszakot átfogó kiállítás és tudományos katalógus megvalósítására.

2012-ben a Visegrádi Alap támogatásával nemzetközi workshopot szerveztünk a korszak kutatóinak részvételével.

2013-ban – ugyancsak a Visegrádi Alap támogatásával – együttműködési megállapodást kötöttünk a pozsonyi Szlovák Nemzeti Galériával, a brünni Moravská galériával és a poznani Mickiewicz Egyetemmel,melynek keretében újabb workshopot rendeztünk s megalapítottuk a Közép-Európai Modern Művészet Kutatócsoportját. Az itt elhangzott előadások anyagát –pályázati támogatástól függően – nyomtatott vagy online formában kívánjuk nyilvánosságra hozni.

Tervek:

A külső körülmények megváltozása miatt a Ludwig Múzeumban elmaradt kiállítást újrakoncipiáltuk, s 2015-ben – lehetőség szerint nemzetközi partnereink bevonásával – az Új Budapest Galériában (Bálna) és a debreceni MODEM-ben egyidejűleg szeretnénk megvalósítani.

Megfelelő pályázati források esetén újabb nemzetközi fórumot kívánunk szervezni néhány újabb kérdéskörben (ideológiatörténet, történelmi-társadalmi tabuk és a képzőművészet) .

OTKA-pályázatot kívánunk előkészíteni „A magyar művészet története 1945-2010" c. kézikönyv megvalósítására.

 

 

 

Facebook

Közlemények

 • 2017. szeptember 15.

  Fényképtár online

  A mai napon, öt éves munka eredményeként befejeződött az MTA BTK Művészettörténeti Intézet Fényképtára leltározott analóg tételeinek digitalizálása, így a honlapunkról immár online is elérhető és kutatható közel 80.000 f...
 • 2017. szeptember 4.

  Intézeti kutatószolgálat UPDATE

  Az MTA BTK Művészettörténeti Intézet Adattárában és Lexikontárában szünetel a kutatószolgálat, mivel az új épület bútorzatának beszerzése és ezáltal az új raktárak kialakítása közbeszerzési problémák miatt csúszik. ...
 • 2017. augusztus 22.

  Elhunyt Tímár Árpád

  Megrendüléssel fogadtuk a hírt, hogy szeretett és tisztelt egykori kollégánk,Tímár Árpád, aki 1970 óta Intézetünk munkatársa, az Ars Hungarica volt főszerkesztője, 2017 augusztus 12-én, életének 79. évében eltávozott köz...
 • 2017. június 20.

  Idén is látogatható lesz az MTA Székháza a Múzeumok Éjszakáján

  Idén ismét megnyitja kapuit, és különböző programokkal várja az érdeklődőket június 24-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Magyar Tudományos Akadémia Székházának neoreneszánsz épülete. A látogatók megismerkedhetnek a t...
 • 2017. június 9.

  Fiatal kutatói álláspályázat

  Az MTA BTK pályázatot hirdet tudományos segédmunkatárs (fiatal kutató) munkakörének betöltésére. A kiírás az alábbi linken érhető el.

Szakmai partnereink

Our partners

ciha logo

riha logo

Herder Institut logo

inha logo

lengyel logo

krakko logo

LUDWIG logo 2 

IMM logo 

BTM logo