A-III-43 Művészek levelezése

Digitális másolat

I. Az eredeti anyag

ŐRZÉSI HELYE: OSzK Kézirattára, Levelestár

ISMERTETÉSE: Az OSzK Kézirattárának Levelestárában 16-20. századi levelek találhatók a levélÝrók ábécérendje szerint.1 A többnyire irodalmi vonatkozásę levelek mellett számos művészettörténeti szempontból is értékes kéziratot tartalmaz a gyűjtemény. Az iratok a levélÝrók nevének ábécérendjében találhatók. Az iratanyag a kělön kezelt hagyatékokban és egyéb irategységekben őrzött levelekre is tartalmaz utalásokat.

II. A cédulák

MENNYISÉGE: 1747 darab

KÉSZ˝TŐJÉNEK NEVE, A FELDOLGOZÁS IDEJE: Véri Éva, 1969-1972

TARTALMA: Művészek, illetve művészeti szempontból jelentős személyek (például Fělep Lajos) leveleiről készěltek a regeszták. Megjegyzendő, hogy az eredeti anyag vásárlásokkal, hagyatékokkal folyamatosan gyarapszik, Ýgy a cédulázás óta ęjabb egységek is bekerěltek az OSzK gyűjteményébe.2

Jegyzetek:

1 V. WINDISCH ÉVA: Fondok az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában. Az Országos Széchényi Könyvtár Évkönyve 1973 (1976) 141-158.

2 Művészlevelekre vonatkozóan ld. még az A-I-2 jelzetű cédulasorozat ismertetését.
Az anyagot az MTA MKI Adattárában található Valkó Arisztid-féle gyűjtés egészÝti ki. Ld.: BÁNĂCI ZSUZSA: Valkó Arisztid levéltáros és helytörténész gyűjtése. (MKCs-C-I-105). In: MTA MKI Adattára. Budapest 2000, 66.


Facebook

Közlemények

Szakmai partnereink

Our partners

ciha logo

riha logo

Herder Institut logo

inha logo

lengyel logo

krakko logo

LUDWIG logo 2 

IMM logo 

BTM logo