BARKI Gergely
BARKI Gergely
...
tudományos segédmunkatárs
+36-1-3560763

Életrajz

2002: szakdolgozat (Berény Róbert festői pályája 1905–1919-ig)

1994–2000: az ELTE BTK művészettörténet szakos hallgatója.

2002–2006: az MTA ELTE Egyetemes Művészettörténeti Kutatócsoport munkatársa (ezalatt az MNG-ben rendezett Magyar Vadak című kiállítás és a Fauves Hongrois című franciaországi körút társkurátora).

2006–2009: az MTA MKI II. Modern Művészeti Osztályának fiatal kutatói ösztöndíjasa a Magyar Művészek Lexikona Gyűjteményben.

2009 óta az MTA MKI tudományos munkatársa.

2010-ben a brüsszeli városházán rendezett Dialogue de Fauves című tárlat és az Európa Kulturális Fővárosa pécsi rendezvénysorozat keretében a Modern Magyar Képtárban rendezett Nyolcak kiállítás társkurátora.

2011: a Nyolcak festőcsoport budapesti kiállításának (Szépművészeti Múzeum) kurátora, a kapcsolódó dokumentumfilm készítője (Alkotók: Szalay Péter, rendező; Nagy Ernő, operatőr; Barki Gergely és Schilling Sára művészettörténészek további felkért szakértők bevonásával, mint Passuth Krisztina, Rockenbauer Zoltán és Molnos Péter).

Számos konferencia szervezője, résztvevője (Egy új terminus technikus problematikája – Kutatások a Magyar Vadak témakörében, MNG, 2006. szeptember 22–23)

20. sz. első felének magy. műv.; Berény Róbert

Publikációk

Kutatási területe: a 20. század első felének magyar művészete (modern tendenciák, magyar Vadak, Nyolcak, a modern magyar művészet külföldi bemutatkozásai), továbbá Berény Róbert (1887–1953) életmű-katalógusán és monográfiáján dolgozik.


Irodalom:

GRÉCZI Emőke: Beszélgetés Barki Gergely művészettörténésszel – Vadak után, Nyolcak előtt

HERSKOVITS Eszter: Újra együtt a Nyolcak. Az év tárlata

Közlemények

 • 2017. szeptember 15.

  Fényképtár online

  A mai napon, öt éves munka eredményeként befejeződött az MTA BTK Művészettörténeti Intézet Fényképtára leltározott analóg tételeinek digitalizálása, így a honlapunkról immár online is elérhető és kutatható közel 80.000 f...
 • 2017. szeptember 4.

  Intézeti kutatószolgálat UPDATE

  Az MTA BTK Művészettörténeti Intézet Adattárában és Lexikontárában szünetel a kutatószolgálat, mivel az új épület bútorzatának beszerzése és ezáltal az új raktárak kialakítása közbeszerzési problémák miatt csúszik. ...
 • 2017. augusztus 22.

  Elhunyt Tímár Árpád

  Megrendüléssel fogadtuk a hírt, hogy szeretett és tisztelt egykori kollégánk,Tímár Árpád, aki 1970 óta Intézetünk munkatársa, az Ars Hungarica volt főszerkesztője, 2017 augusztus 12-én, életének 79. évében eltávozott köz...
 • 2017. június 20.

  Idén is látogatható lesz az MTA Székháza a Múzeumok Éjszakáján

  Idén ismét megnyitja kapuit, és különböző programokkal várja az érdeklődőket június 24-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Magyar Tudományos Akadémia Székházának neoreneszánsz épülete. A látogatók megismerkedhetnek a t...
 • 2017. június 9.

  Fiatal kutatói álláspályázat

  Az MTA BTK pályázatot hirdet tudományos segédmunkatárs (fiatal kutató) munkakörének betöltésére. A kiírás az alábbi linken érhető el.

Szakmai partnereink

Our partners

ciha logo

riha logo

Herder Institut logo

inha logo

lengyel logo

krakko logo

LUDWIG logo 2 

IMM logo 

BTM logo