Középkori (romanika és gótika) kutatócsoport


Vezető: Lővei Pál

Munkatársak: Havasi Krisztina, Kerny Terézia, Mikó Árpád

Senior munkatársak: Marosi Ernő, Wehli Tünde

Külső munkatárs: D. Mezey Alice

A középkor kutatócsoport 2014 elején alakult, miután megszervezéséhez megteremtődtek a szükséges személyi feltételek. A csoport alapvető feladata a középkori magyarországi művészet kutatása, nemzetközi összefüggésekben történő vizsgálata. A csoport megkezdi a középkori kézikönyv-kötetek munkálatainak előkészítését, először belső szakmai megbeszélések és tervezés útján.

2014 folyamán a kutatócsoport munkatársai el kívánják végezni a Művészettörténeti Intézet középkori pecsétmásolat-gyűjteményének revízióját, és ehhez kapcsolódóan az ország levéltáraiban az 1980-as években középkori pecsétekről készült, nagyszámú fénykép digitalizálást követő beazonosítását és meghatározását.

A csoport munkája keretében folytatódik a középkori Magyarország síremlékei katalógusának gyűjtő- és szerkesztő munkája, az 1200 körüli építészet és épületszobrászat egri és Egerhez kapcsolódó – kelet-magyarországi –, valamint óbudai emlékanyagának kutatása, valamint a magyarországi szentkultusz vizsgálata. Ezekben a témakörökben cél az év folyamán nagyobb tanulmányok publikációra való elkészítése és lehetőség szerint megjelentetése (az Acta Historiae Artium folyóiratban, a „Medium regni" kutatási program tanulmánykötetében, valamint a múzeumi lehetőségek függvényében kiállítási katalógusban).

A csoport két tagja szerzőként részt vesz a Magyar Nemzeti Múzeumban a Szent István-rendről 2014 májusában rendezendő kiállítás katalógusának munkálataiban.

A kutatócsoport több tagja is érdekelt, részben mint a szervezőket támogató nemzetközi tanácsadó testület tagja, részben mint előadó, a Gyulafehérvári Egyetemen 2014 októberében tervezett „Monastic life, art and technology in 11th – 16th centuries" című nemzetközi konferencián, amelynek apropóját az Arad közelében egykor a Maros folyó szigetén épült Bizere kolostorának feltárása és különleges leletei adják.

A csoport tagjai előadásokkal fognak szerepelni például az egri Dobó István Vármúzeum „Örökségünk védelme és jövője" című konferenciáján, az MTA BTK és az OSzK őszre tervezett Jagello-konferenciáján, szervezőként és előadóként a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum őszi Szent László-konferenciáján.

A kutatócsoport 2014-ben előkészít egy középkori tematikájú, 2015-ben megjelentetendő Ars Hungarica-számot.

A csoport, külső munkatársával, D. Mezey Alice művészettörténésszel együttműködve az évfolyamán megkezdi Jász-Nagykun-Szolnok megye építészeti töredékei katalógusának elkészítését és megszerkesztését (tervezett befejezés: 2015).

A csoport munkatársai közül kerülnek ki az Ars Hungarica és az Acta Historiae Artium szerkesztői.

 

 

 

Facebook

Közlemények

 • 2017. szeptember 15.

  Fényképtár online

  A mai napon, öt éves munka eredményeként befejeződött az MTA BTK Művészettörténeti Intézet Fényképtára leltározott analóg tételeinek digitalizálása, így a honlapunkról immár online is elérhető és kutatható közel 80.000 f...
 • 2017. szeptember 4.

  Intézeti kutatószolgálat UPDATE

  Az MTA BTK Művészettörténeti Intézet Adattárában és Lexikontárában szünetel a kutatószolgálat, mivel az új épület bútorzatának beszerzése és ezáltal az új raktárak kialakítása közbeszerzési problémák miatt csúszik. ...
 • 2017. augusztus 22.

  Elhunyt Tímár Árpád

  Megrendüléssel fogadtuk a hírt, hogy szeretett és tisztelt egykori kollégánk,Tímár Árpád, aki 1970 óta Intézetünk munkatársa, az Ars Hungarica volt főszerkesztője, 2017 augusztus 12-én, életének 79. évében eltávozott köz...
 • 2017. június 20.

  Idén is látogatható lesz az MTA Székháza a Múzeumok Éjszakáján

  Idén ismét megnyitja kapuit, és különböző programokkal várja az érdeklődőket június 24-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Magyar Tudományos Akadémia Székházának neoreneszánsz épülete. A látogatók megismerkedhetnek a t...
 • 2017. június 9.

  Fiatal kutatói álláspályázat

  Az MTA BTK pályázatot hirdet tudományos segédmunkatárs (fiatal kutató) munkakörének betöltésére. A kiírás az alábbi linken érhető el.

Szakmai partnereink

Our partners

ciha logo

riha logo

Herder Institut logo

inha logo

lengyel logo

krakko logo

LUDWIG logo 2 

IMM logo 

BTM logo