Interdiszciplináris kutatócsoport

Interdiszciplináris kutatócsoport

MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény, fotótörténet és performativitás kutatás

Vezető: Faludy Judit
Munkatársak: Junghaus Tímea, Perenyei Monika
Senior scientist II: Beke László

Külső munkatársak:

Albertini Béla, Balázs Katalin, Böröczfy Virág, Fejős Zoltán, Plank Ibolya, Pócs Veronika, PhD-hallgató (ELTE művészettörténet doktori iskola), Andrási Gábor, Vincze Gabriella.

Az egyesített kutatási projekt keretein belül részben pszichológia, pszichiátriai, szociológia, történelemtudomány és művészettörténet interszekciójában interdiszciplináris alapkutatásokat; illetve az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményben folyó munkákkal kapcsolatos kutatásokat végzünk.

Az Interdiszciplináris kutatócsoport 2015–2018-as rövidtávú, illetve 2015–2020 közötti, hosszú távú alapkutatási terve arra vonatkozik, hogy a részben pszichológia, pszichiátriai, szociológia, történelemtudomány és művészettörténet interszekciójában elhelyezkedő történeti gyűjtemény anyagán keresztül interdiszciplináris elméleti munkát végezzünk, melynek eredményeit hazai és nemzetközi szakmai folyóiratokban publikáljuk (többek között a RIHA online-journalban). Az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményben folyó munkákkal kapcsolatos kutatásokat végzünk mind intézménytörténeti, mind pszichiátriatörténeti, elmeügyi vonatkozásban, mind pedig a trauma és a testkép változásának művészettörténeti és pszichológiai értelmezésének metszetében.

A Balassi intézettel, a Párizsi Magyar Intézetben 2016-ban mutattuk be a gyűjteményt (Le temps des asiles).

Szilágyi Judit irodalomtörténész (Petőfi Irodalmi Múzeum) kutatásaira támaszkodva 2016-ban A kétsíkú kép – Füst Milán és Pál István barátsága címmel rendeztünk kiállítást (kurátor: Szilágyi Judit, Perenyei Monika, Aknai Katalin és Faludy Judit)

Feladatunk a Jakab Irén-hagyaték feldolgozása, a tudományos kutatás előkészítése (hang és vizuális anyagok digitalizálása, annotálás, jegyzőkönyvek készítése), tudományos konferenciák szervezése. Az alapkutatás eredményeit más intézmények által szervezett konferenciákon, hazai illetve nemzetközi szervezetek előtt is bemutatjuk. Elemzésünk tárgya az az igen széles spektrumon mozgó, gazdag és jelentős anyagot tartalmazó történeti gyűjtemény, melynek a múzeumi, kortárs képzőművészeti szcéna, tudományos kutatói hálózat és laikusok elé tárásán több éve folyamatosan dolgozunk és ez hosszú távú komoly munkát igényel még a jövőben is. Partnereink között hazai illetve nemzetközi szervezetek is szerepelnek (Amsterdam, Paris).

1) A londoni Freud Múzeummal közösen kiállítás megvalósításán dolgozunk, illetve kutatunk. A Nyolcak festőcsoport kiállításainak rekonstrukciójához folytatunk háttérkutatásokat, ennek keretén belül a pszichoanalízis és a festészet kapcsolatát vizsgáljuk a második világháború előtt. A századelő Párizsában tevékenykedő magyar festők iskoláival kapcsolatos kutatások az MTA BTK MI más projektjeinek résztvevőivel közösek.

2) A korábban megkezdett munka folytatásaként továbbra is együtt dolgozunk a Tárt Kapu Galériával, a pécsi Reuter Camillo Gyűjteménnyel.

3) Az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény 2016-tól új helyre költözik, az MTA Humántudományok Központjába, ahol nem lesz önálló kiállítótere, de partnereinkkel a gyűjteményi kutatások alapján megszerkesztett válogatásokat tervezünk bemutatni külső helyszíneken.

4) Dolgozunk a hajdani „Lipót" épületéről készülő dokumentumfilm előkészítésén szakértők (művészettörténészek, pszichiáterek, OPNI dolgozók) bevonásával.

A fotótörténet és performativitás területén tervezzük:

1) A fotótörténeti és performativitási kutatás középpontjában továbbra is a ”Nagy Magyar Fotótörténet” létrehozása áll, továbbá minden olyan 19–20. századi aktuális téma, mely a fotóval és az újabb médiumokkal kapcsolatba hozható. A kézikönyv fotótörténetre vonatkozó teljes fejezetének megírását; egy Ars Hungarica fotó-szám szerkesztését a kortárs fotó bemutatására. A projekt alapkutatás szinten összegyűjti a magyar fotótörténet lehetőség szerint teljes anyagát, egy „Nagy Magyar Fotótörténet" kiadása céljából. A fotótörténeti kutatások itthon eddig csak nagyon általános, rövid történeti összefoglalásokat eredményeztek, az egyes műfajok, műhelyek, folyóiratok feldolgozása mellett az ismert fotográfusok életműve is kiegészítésre szorul.

2) Performativitás – mozdulatművészet, életmód, antropológia területén végzett kutatásokat. A magyar mozdulatművészet, illetve modern tánc feldolgozása összefonódik a fotótörténettel, amennyiben a tánc egyik legfőbb dokumentációs médiuma a fotográfia. A mozdulatművészetet színpadi táncként szoros szálak fűzték a képzőművészethez (Nyolcak, Gödöllő, Bauhaus), a zenéhez (Kozma József) és a bábszínházhoz. Folytatjuk a mozdulatművészet és a modern táncművészet vizsgálatát.

Életmódmozgalomként a pedagógia és a társadalomtörténet szerves része, tornaként a korszerű gyógytorna megalapozója. A kutatás a nagyobb életművek (Dienes Valéria, Madzsar Alice, Szentpál Olga) feltárásával is foglalkozik. Szoros a kapcsolatunk az MTA Zenetudományi, és Néprajzi intézetével, valamint a Tánctudományi Munkabizottsággal.

Az altéma több ponton érintkezik a pszichoanalízis magyarországi elterjedésének történetével.

Facebook

Közlemények

 • 2017. szeptember 15.

  Fényképtár online

  A mai napon, öt éves munka eredményeként befejeződött az MTA BTK Művészettörténeti Intézet Fényképtára leltározott analóg tételeinek digitalizálása, így a honlapunkról immár online is elérhető és kutatható közel 80.000 f...
 • 2017. szeptember 4.

  Intézeti kutatószolgálat UPDATE

  Az MTA BTK Művészettörténeti Intézet Adattárában és Lexikontárában szünetel a kutatószolgálat, mivel az új épület bútorzatának beszerzése és ezáltal az új raktárak kialakítása közbeszerzési problémák miatt csúszik. ...
 • 2017. augusztus 22.

  Elhunyt Tímár Árpád

  Megrendüléssel fogadtuk a hírt, hogy szeretett és tisztelt egykori kollégánk,Tímár Árpád, aki 1970 óta Intézetünk munkatársa, az Ars Hungarica volt főszerkesztője, 2017 augusztus 12-én, életének 79. évében eltávozott köz...
 • 2017. június 20.

  Idén is látogatható lesz az MTA Székháza a Múzeumok Éjszakáján

  Idén ismét megnyitja kapuit, és különböző programokkal várja az érdeklődőket június 24-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Magyar Tudományos Akadémia Székházának neoreneszánsz épülete. A látogatók megismerkedhetnek a t...
 • 2017. június 9.

  Fiatal kutatói álláspályázat

  Az MTA BTK pályázatot hirdet tudományos segédmunkatárs (fiatal kutató) munkakörének betöltésére. A kiírás az alábbi linken érhető el.

Szakmai partnereink

Our partners

ciha logo

riha logo

Herder Institut logo

inha logo

lengyel logo

krakko logo

LUDWIG logo 2 

IMM logo 

BTM logo