Facebook

Adattár

Adattar

A gyűjtemény a magyar és magyarországi művészettel, illetve művészettörténettel kapcsolatos dokumentumokat őriz a 19. és 20. századból, valamint egyes levéltári anyagok és régi folyóiratok regesztáit. Az Adattárban főképp írásos anyagok találhatók, kisebb mennyiségben szerepelnek grafikai lapok, építészeti tervlapok, fényképek és képeslapok.A fondok száma megközelíti a 220-at. A kutatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges.

Cím:
Országház u. 30. földszint 15.
Telefon:
+36-1-3759011, +36-1-2246700/453, /318
Nyitva tartás:
kedd, 10-13, 14-17h; péntek, 10-14
Tárvezető:
Adattári kutatási segédletek
Válogatás az Adattár gyűjteményéből
   
Facebook

Fényképtár

fenykeptar

A Fényképtár idő- és földrajzi határ nélkül gyűjti a magyar, a magyar vonatkozású, művészettörténeti szempontból jelentős műtárgyakról, művészekről, épületekről készült felvételeket. A gyűjtemény jelenleg mintegy 80 ezer darab felvételt számlál. 

A 2012 óta tartó digitalizálás eredményeként jelenleg online elérhető az állomány egy része: a Fényképtárban őrzött „D” jelű 7400 képet tartalmazó diapozitívok mellett a közel 9400 tételből álló B jelű zelatinos ezüst képek több mint harmadát, mintegy 3500 tételt foglal magába.

 

Cím:
Országház utca 30. földszint 1.
Telefon:
+36-1-2246700/283
Nyitva tartás:
megbeszélés szerint
Tárvezető:
Farbakyné Deklava Lilla
Digitalizált állomány  
Bővebben...
Facebook

Lexikongyűjtemény

udvarA gyűjtemény magyar, illetve Magyarországon működő művészekről tartalmaz életrajzi és bibliográfiai adatokat, illetve kivágott cikkeket és aprónyomtatványokat. A gyűjtemény alapját Szentiványi Gyula cédula- és aprónyomtatvány- gyűjteménye alkotja, amely eredetileg a Magyar képzőművészek lexikona c. kiadványhoz készült. A Szendrei János és Szentiványi Gyula nevével jelezett sorozat első kötete 1915-ben jelent meg (A–G betűkig), további kötetei azonban nem kerültek kiadásra. Az adatgyűjtést a Művészettörténeti Dokumentációs Központ folytatta, majd 1969-től a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutató Csoportja, illetve annak jogutódjai. Ma a dokumentumgyűjtemény több millió tételt tesz ki. Az itt közzétett digitális anyag egy szisztematikus válogatás eredménye, amely elsősorban a gyűjteményben jól reprezentált művészekre vonatkozó dokumentumokból közöl válogatást.

 

Cím:
Úri u. 49. I. emelet
Telefon:
+36-1-2246700/160
Nyitva tartás:
kedd, péntek 10-16
Tárvezető:
Katalógus

 

crw 5774
Facebook

Levéltári regesztagyűjtemény

regeszta

A Művészettörténeti Kutatóintézet Levéltári Regesztagyűjteménye a művészettörténeti szempontból fontosnak ítélt, illetve a művészettörténet számára hasznosítható adatokat gyűjti.

A regeszták a feldolgozott levéltári anyag jelzetének feltüntetésével rövid tartalmi kivonatot adnak a művészettörténeti vonatkozású iratokról. Az egyes levéltári egységek anyagából készült cédulák összetartozó sorozatokat alkotnak, amelyekben a cédulák az eredeti levéltári anyag rendjében helyezkednek el. A cédulasorozatok gyűjteményünkben az eredeti anyagot őrző levéltárak és egyéb intézmények szerinti csoportokban helyezkednek el, jelentős részük hely- és személynévmutatóval kutatható.

 A Levéltári Regesztagyűjtemény a 2012 óta tartó digitalizálási munka eredményeként immár online is elérhető. A megelőző rendezés során a regeszták az eredeti anyag sorrendjében, a feldolgozás logikájának megfelelően, a fizikai anyag kutatásának megfelelő módon kutathatók. Ettől esetenként informatikai okokból eltértünk, egyes terjedelmesebb mappákat több részre bontva töltöttünk fel. A regeszták közül nem dolgoztuk fel a több tízezres nagyságrendű, korábban már publikált állományokat (A-I-10, 13-15, 17-18, 23).

 

Cím:
Országház utca 30. földszint 1.
Repertórium
Bővebben...
Facebook

Közlemények

 • 2017. március 20.

  A lipótvárosi képadatbázis legújabb fejlesztése

  Örömmel adunk hírt róla, hogy a lipótvárosi épületek képi feldolgozása tovább halad előre. Ennek eredményeként a felvételek száma is jelentősen megszaporodott, és egy átláthatóbb és könnyebben kezelhető, utcákra bontott ...
 • 2017. március 1.

  Gyűjteménykezelői álláspályázat

  Az MTA BTK pályázatot hirdet a Művészeti Gyűjtemény gyűjteménykezelői munkakörének betöltésére. A kiírás az alábbi linken érhető el.
 • 2016. november 20.

  Költözés miatti zárva tartás

  Az MTA BTK költözése miatt 2016. december 1-től a Művészettörténeti Intézet Adattárában, Könyvtárában, Fényképtárában és Lexikontárában szünetel a kutatószolgálat.  UPDATE Az új központ bútorzatának beszerzés...
 • 2016. november 20.

  Penna Bölcsész Könyvesbolt

  Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, együttműködve a Magyar Nemzeti Múzeummal, 2016 nyarán megnyitotta új könyvesboltját, Penna Bölcsész Könyvesbolt néven. A könyvesbolt missziója a bölcsészet- és társada...
 • 2016. november 3.

  Meghívó doktori védésre

  MEGHÍVÓ Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Művészettörténet-tudományi Doktori Iskola nevében tisztelettel meghívjuk Önt Véri Dániel Major János (1934–2008). Monográfia és oeuvre katalógus ...

Szakmai partnereink

Our partners

ciha logo

riha logo

Herder Institut logo

inha logo

lengyel logo

krakko logo

LUDWIG logo 2 

IMM logo 

BTM logo