Facebook

Kerny Terézia: Uralkodók, királyi szentek

A közelmúltban megjelent kötet szerzője Kerny Terézia (1957–2015), a kiváló művészettörténész, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Művészettörténeti Intézetének egykori munkatársa. A Levéltári Regeszta-gyűjteményt és a Fotótárat vezette hosszú ideig, pályája végén az Intézet folyóiratát, az Ars Hungaricát gondozta főszerkesztőként. Szorosan együttműködött a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeummal; nagyszabású kiállítások társrendezője és hozzájuk mellékelt tudományos katalógusok egyik szerkesztője volt. Anyagismeretét nem kis részben annak köszönhette, hogy hosszú időn keresztül részt vett a Katolikus Gyűjteményi Központ műtárgy-felmérő munkájában. A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat művészettörténeti szakosztálytitkáraként a tudományszervezésből és a népszerűsítésből is kivette a részét.

Tudományos életművének tekintélyes hányada ikonográfiai tanulmányokból áll. Érdeklődése az Árpád-kortól a késő középkoron át a barokkig, sőt a 19. századig terjedt. Cikkei szakfolyóiratokban, konferencia-kötetekben, emlékkönyvekben, valamint kiállítási katalógusokban jelentek meg. Válogatásuk komoly, közel hatszáz oldalas kötetet ad ki, amely a kutatói pálya ívét is megrajzolja.

Kernyborito1

Facebook

Otto Wagner und Ungarn

A Bécsi Magyar Történeti Intézet nemzetközi tudományos konferenciát szervez a száz éve,1918-ban meghalt Otto Wagner nagy osztrák építész emlékére 2018. október 2-án és 3-án „Otto Wagner und Ungarn” címmel.
 
Intézetünk mukatársai közül Sisa József Die Synagoge in der Rumbach-Straße – Baugeschichte und Stilvorlagen című előadással és a konferencia eredményeinek összefoglalásával, Papp Gábor György pedig Otto Wagner and the Hungarian national architectural character című előadásával vesz réészt.
 
A részletes programot itt találjákRészvételi szándékot október 1-ig 10 óráig az alábbi e-mail címen lehet jelezni: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
Otto Wagner Programmheft web
 
 
 
Facebook

Fiatal kutatók félidőben

Az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakbizottsága 2018. szeptember 26-án az MTA Titkárság Fsz. 29-es tárgyaló termében (1051 Budapest, Nádor u. 7.) megrendezi a „Fiatal kutatók félidőben” című konferenciát a fiatal kutatók meghallgatására. Az előadók között szerepel intézeti kollégánk, Nagy Eszter is Mátyás király liturgikus kódexei – A Mátyás Graduale flamand miniátora című előadásával. A részletes program itt elérhető.
 
honlapra
 
Az előadás az ún. Mátyás Graduale készítésének történetére és flamand miniátorára vonatkozó kutatásai eredményeit összegzi. Mátyás király liturgikus kódexeinek egyik legkülönösebb darabja az a Graduale (kóruskönyv), amelyet a corvinák között egyedülálló módon flamand stílusú miniatúrák díszítenek. Miniátoruknak eddig csak az 1480-as évekre tehető közép-európai működése volt ismert, egy újabb attribúciónak köszönhetően azonban most már az is valószínűsíthető, hogy az 1490-es években visszatért a Németalföldre.
Facebook

150 éves az Akadémia székháza. Épület-, intézmény- és gyűjteménytörténet

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont és az MTA Művészeti Gyűjtemény

tisztelettel meghívja Önt a

150 éves az Akadémia székháza

Épület-, intézmény- és gyűjteménytörténet

 

című kötet bemutatójára.

 MEGHÍVÓ Könyvbemutató MTA MGY

A rendezvény időpontja és helyszíne:

2018. szeptember 14. (péntek), 10.30

MTA székház, képes terem

1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Köszöntőt mond:

Barnabás Beáta,

az MTA főtitkárhelyettese

A kötetet bemutatja:

Mikó Árpád,

az MTA BTK MI igazgatója

A rendezvényen a kötet kedvezményesen megvásárolható.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Facebook

Közlemények

Szakmai partnereink

Our partners

ciha logo

riha logo

Herder Institut logo

inha logo

lengyel logo

krakko logo

LUDWIG logo 2 

IMM logo 

BTM logo