Törékeny érték: a gipsz a 19-20. századi múzeumi és oktatási gyakorlatban - tudományos konferencia

Az MTA BTK Művészettörténeti Intézet és a Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény (Magyar Képzőművészeti Egyetem – Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium) konferenciát szervez a gipsz szerepéről a magyar építészeti, képzőművészeti és oktatási gyakorlatban. A gipsz művészeti és múzeumi alkalmazásának kutatása az utóbbi évek erősödő jelensége a nemzetközi tudományosságban, számos konferencia tárgyalja a témát különféle nézőpontokból (Gipsabguesse und antike Skulpturen, Berlin, 2011; Destroy the Copy!, Berlin 2015; Casting. Symposium zur Gipsformerei, Berlin 2015; Museen - Orte des Authentischen? Mainz, 2016). A gipsztárgyak, -modellek és -másolatok hazai alkalmazását több kutatás vizsgálta az elmúlt évtizedben, konferenciánk célja az eddigi eredmények összegzése mellett az új, folyamatban lévő kutatások megismertetése és megvitatása.

A konferenciára többek között olyan előadásokat várunk, amelyek a 19–20. századi gipszmásolat-gyűjtemények múzeumi, valamint oktatási (építészeti, képző- és iparművészeti, oktatási) kontextusát vizsgálják. Az eddigi kutatások alapján megkíséreljük a korszak eddig ismert, hazai gipszműhelyei történetének vázolását, melyekkel összefüggésben a gipsztárgyak restaurálásával, állagvédelmével kapcsolatos kérdésekre is kitérünk. Érdekes további megközelítés a gipszmásolatok, gipszgyűjtemények értékelése, elértéktelenedése, és ezzel összefüggésben elfeledésük, esetleg megsemmisítésük hátterében álló kultúrtörténeti összefüggések feltárása is.

Időpont: 2016. február 19.

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.)

 

Katona Júlia                                                                    Székely Miklós

Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény                           MTA BTK Művészettörténeti Intézet

 

Az absztraktokat max. 2.000 leütés terjedelemben az alábbi email-címekre várjuk:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Jelentkezési határidő: 2015. november 15.

 

A konferencia előadásai szerkesztett formában terveink szerint az Ars Hungarica 2016/4-es, tematikus számában jelennek meg. A tanulmányokat a hazai gyakorlattól eltérően a konferenciát megelőzően kérjük a résztvevőktől. Leadási határidő: 2016. február 15. 

gipszkonf

Facebook

Közlemények

Szakmai partnereink

Our partners

ciha logo

riha logo

Herder Institut logo

inha logo

lengyel logo

krakko logo

LUDWIG logo 2 

IMM logo 

BTM logo